هیات مدیره شرکت توسعه بین المللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز به مجمع عمومی فوق العاده پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۰۴۸ درصدی داد تا پس از تایید سازمان بورس و مجمع، سرمایه شرکت از 1,485,543 میلیون ریال به 15,562,014 میلیون ریال برسد.
به گزارش خانواده پدیده، سوال اینجاست که چرا افزایش سرمایه مهم است و چه تاثیری در شرکت میگذارد؟
هر شرکت تعداد سهام مشخص و محدودی دارد و افزایش سرمایه باعث چند برابر شدن تعداد سهام و کوچک شدن قیمت میشود. فرض کنید یک شرکت هزار سهامدار دارد که هر سهامدار، ۱۰ سهام این شرکت را با قیمت هزار تومان در اختیار دارد.
افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی این شرکت بدان معناست که ما اکنون هزار سهامدار داریم که هرکدام ۲۰ سهم از شرکت با قیمت ۵۰۰ تومان دارند. درست است که ۱۰ سهم با قیمت هزار تومان یا ۲۰ سهم با قیمت ۵۰۰ تومان، تفاوتی در ارزش ریالی ندارد اما قطعا قیمت ۵۰۰ تومانی برای هر سهم از نظر روانی، سهام شرکت را بیشتر در معرض خرید قرار میدهد و افراد بیشتری تمایل به خرید پیدا میکنند از سویی دیگر تعداد بالای سهام یک شرکت، در برندینگ آن بین شرکتهای بورسی تاثیر زیادی دارد.
اما افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران، مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی و سود انباشته چیست؟
قیمت ذاتی هر سهم ۱۰۰ تومان است این بدان معناست که وقتی سهامداران میخواهند سهام جدیدی را دریافت کنند، به ازای هر سهم باید مبلغ ۱۰۰ تومان بپردازند. اگر این مبلغ از طریق سود انباشته شرکت تامین نشود، سهامدارانی که تمایل به دریافت سهام جدید دارند باید این مبلغ را به صورت نقدی پرداخت کنند.
از سویی دیگر شرکتها در افزایش سرمایه، سهامداران خود را در اولویت قرار میدهند و در صورت عدم تمایل آنان، سهام را در بازار بورس به فروش میگذارند. فرض کنید یک سهامدار، ۱۰۰ سهام از یک شرکت را در اختیار دارد. با فرض افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی، این سهامدار باید مبلغ ۱۰۰ تومان به ازای هر سهم پرداخت کند که رقمی معادل با ۱۰ هزار تومان است.
اینگونه تعداد سهام این سهامدار پس از افزایش سرمایه به ۲۰۰ سهم میرسد. اما اگر تمایلی به پرداخت ۱۰ هزار تومان نداشت، شرکت به او ۱۰۰ سهم حق تقدم میدهد و این سهامدار موظف است طی مدت زمانی مشخص، این حق تقدمها را در بورس به فروش برساند. در صورتی که سهام فروخته نشد، شرکت موظف است سهام را فروخته و مبلغ آن را به حساب سهامدار واریز کند. قیمت حق تقدم مانند بقیه سهام بورسی، بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود.
حال فرض کنیم در روزی که افزایش سرمایه رخ میدهد قیمت سهام گشان ۲۴۰۰ تومان باشد، تعداد سهام هر سهامدار به میزان ۱۰۴۷ درصد رشد کرده و قیمت سهام به ۲۲۹ تومان خواهد رسید.